Njega vode

Njega vode

Kako održavati akvarij i kakvu ulogu ima njega vode u tome

Briga o vodi u akvariju igra izuzetno važnu ulogu - na kraju krajeva, voda je medij u kojem se sva živa bića u akvariju moraju snalaziti, bilo da se radi o ribama, račićima, rakovima, puževima ili drugim beskralješnjacima, akvarijskim biljkama i - da ne zaboravimo - korisni mikroorganizmi, koji se brinu o organskom onečišćenju i koji ne samo da mineraliziraju ostatke hrane i čine ih dostupnim biljkama, već i uklanjaju štetne tvari poput nitrita i amonijaka iz vode. Zato je kod njege vode vrlo bitno dobro funkcioniranje akvarijskog filtera. "Dobre" bakterije nisu samo ovdje, već na svim površinama pod vodom - ali u filteru se pojavljuju u posebno velikim gustoćama jer su ovdje optimalni uvjeti za njih: dobro, veliko područje za naseljavanje, uvijek svježe, kisikom bogata voda i stalna opskrbu hranjivim tvarima za njihov metabolizam.

Dennerle kutni filtar dobar je izbor za male akvarije, dok je Scapersov Flow Hangon filtar idealan za veće akvarije.

Pa kako te korisne bakterije dospijevaju u akvarij? Zapravo, nitrifikatori su bakterije tla koje mogu preživjeti u vodi - sve dok dobivaju dovoljno kisika. Stoga u zraku uvijek ima nekih bakterija, koje se uz suhu zemlju uskovitlaju kao prašina. Teoretski, bilo bi sasvim dovoljno jednostavno ostaviti akvarij otvorenim određeno vrijeme, a bakterije bi se pojavile "same" s prašinom. Druga bi mogućnost bila iscijediti filtarski mulj iz aktivnog akvarija u novopostavljeni spremnik - ili unijeti namještaj ili biljke iz aktivnih spremnika u novi akvarij. Nedostatak ovih metoda je što se morate osloniti na slučajnost i nikada ne možete biti sigurni da će bakterije koje su najbolje prilagođene prevladavajućim uvjetima zaista završiti u akvariju. Svaki akvarij razvija vlastitu bakterijsku floru, sastavljenu od širokog spektra različitih vrsta bakterija, koje ne moraju nužno jednako dobro funkcionirati u sljedećem sustavu.

Stoga je bolje uvesti veliki broj različitih vrsta bakterija s visoko učinkovitim bakterijskim pokretačem kao što je Dennerle Aquarium Starter Rapid, iz kojeg se može kristalizirati konstelacija koja je najprikladnija za taj akvarij i taj biološki sustav. Još jedan važan aspekt ovdje je druga komponenta, pojačivač bakterija. Ova hranjiva otopina osigurava savršen početak jer omogućuje bakterijama da se pravilno etabliraju. To znači da se akvarij može puno brže napuniti u hitnim slučajevima i ne mora stajati šest tjedana dok se sustav pravilno ne pokrene. Kako bi se održala populacija bakterija u tekućem akvariju, ima smisla ponovno cijepiti svaki put kada se filter čisti, nakon lijekova ili u slučaju problema kao što je prekomjerno stvaranje mulja ili nestabilne vrijednosti vode (osobito ako se poveća vrijednost nitrita).

Čak i u aktivnim akvarijima može se dogoditi da se uvjeti promijene i populacija bakterija više nije 100% prikladna! Revakcinacija najbolje funkcionira s Dennerleovim BactoElixir Bio. Ampule pružaju optimalnu potporu filtarskim bakterijama u tekućem akvariju. BactoElixier FB7 također nudi uravnoteženu mješovitu kulturu korisnih bakterija i vraća sastav populacije mikroorganizama u normalu. Podržava stvaranje biofilmova, što je od posebne prednosti u akvarijima sa npr. škampima, puževima ili nekim ribama poput L-soma. Biofilmovi su vrlo važan dio njihove svakodnevne hrane i daju životinjama potrebne proteine, a s BactoElixier FB7 možete napuniti i regenerirati te biofilmove.

Kako sada prepoznati moguće probleme?

Parametri vode trebali bi vam dati neke naznake. Velike promjene obično zahtijevaju intervenciju. S Dennerle WaterTest 6u1 test trakama možete na prvi pogled vidjeti šest najvažnijih vrijednosti vode u akvariju - pH, karbonatnu tvrdoću (KH), ukupnu tvrdoću (GH), nitratnu vrijednost (NO3), nitritni broj (NO2) i klor (Cl).

Ovdje možete odmah intervenirati ako se nešto razvije u krivom smjeru.

Karbonatna tvrdoća u akvariju misteriozno postaje sve manja?

Tome mogu uzrokovati metabolički procesi bakterija u filtru, ali akvarijski puževi mogu izvući i dosta karbonatne tvrdoće iz vode jer im je za nastambu potrebno vapno. S KH+ eliksirom do Dennerle sprječavate pad kiseline i opskrbljujete svoje akvarijske životinje, a posebno puževe vitalnim kalcijem. Ovim regeneratorom možete posebno povećati karbonatnu tvrdoću i prilagoditi je potrebama stanovnika vašeg akvarija.

Dennerle Clear Water Elixir veže zamućenje vode i neugodne mirise - ovaj proizvod za njegu vode također može biti vrlo koristan u akvariju, posebno za aquascapere ili druge kojima je bistra voda u akvariju važna. Čestice zeolita privlače prljavštinu poput malih magneta. Nakon dodavanja, u početku jako zamućuju vodu, ali se zatim talože u filteru i za sobom ostavljaju kristalno čistu vodu koja ima prekrasan sjaj.

Zapamtite: voda iz slavine nije voda iz akvarija!

Obrađuje se u vodovodu na takav način da je sigurna za piće, ali gubi neka svojstva koja bi koristila ribama i beskralješnjacima i naravno vodenim biljkama u akvariju, i druge stvari (kao što su klor ili polifosfati) koje se dodaju se, čak mogu naštetiti vašim akvarijskim životinjama.

Dakle, ako koristite vodu iz slavine za punjenje akvarija, trebali biste zamjensku vodu tretirati regeneratorom Dennerle Aqua Elixir kako biste eliminirali moguće toksine poput bakra ili klora. Uz ovaj regenerator vode možete dodati aktivne sastojke koje voda filtrira kao nepoželjne, a koji su zapravo prijeko potrebni ribama i beskralješnjacima. Također sadrži zaštitne koloide koji njeguju škrge, kožu peraja i posebno sluznicu riba te ih štite od agresivne vode. Vital Elixir također sadrži tvari poput vitamina i elemenata u tragovima koji nedostaju u vodi za piće ili su prisutni u pogrešnom sastavu i koji su hitno potrebni u akvariju. S ovim dodatkom za vodu možete spriječiti bolesti koje mogu biti uzrokovane nedostatkom elemenata u tragovima kod životinja i biljaka u akvariju. Dennerle je razvio Nano Crusta Mineral posebno za beskralježnjake i posebno za račiće u akvariju, koji im daje mješavinu minerala i elemenata u tragovima posebno prilagođenih njima i čini ih fit.

Želimo vam puno zabave s vašim novim akvarijem!

Vaš, Chris Luckhaup