Pravilna prehrana ukrasnih ribica

Pravilna prehrana ukrasnih ribica

Kako zapravo hraniti ukrasne ribice?

Pravilno hranite ribu, spriječite probleme u akvariju

Hrana za ribice iznimno je bitan i često podcijenjen čimbenik u akvariju - ne samo da služi za hranjenje ukrasnih ribica, ona može biti i uzrok nekih problema u akvariju ako se s njom nepravilno rukuje. Međutim, često se događa da se ne može prepoznati izravna veza između problema i hrane za ribe. Toliko je akvarista već zagrizlo zube na gluposti poput pošasti algi i stalno dolaze i odlaze jer ništa ne mijenjaju u hrani - jer uopće ne vide vezu s hranom.

Ali ako ne otklonite uzrok, nema održivog rješenja!

Jeftina pahuljica napravljena od bilo kakvih grubo izmiješanih sastojaka, kupljena u limenkama od 1000 grama, koja odgovarajuće dugo stoji u ormaru i njome se jednostavno paušalno hrane sve ribe u akvariju, može uzrokovati probleme: od bolesnih riba, preranog umiranja, ali i od pošasti puževa do pošasti s algama, neprikladna hrana za ribe može biti uzrok puno ružnih stvari u akvariju.

Povezanost s puževima!

Savjet koji se vrlo često čuje u grupama na Facebooku je, na primjer, da ako imate previše akvarijskih puževa, jednostavno ih morate puno manje hraniti - ali neki ljudi hrane stvarno malo i opet imaju problem s puževima. Ako hrana ne zadovoljava potrebe ribe, ili ako jeftina hrana sadrži nešto što je teško probavljivo, onda previše izlazi "otraga"... Riba ne može dobro probaviti takvu hranu i doslovno izbacuje hranjive tvari ponovno van. Puževi su sretni jer jedu i ostatke ribe, a jadne ribe gladuju.

Pošasti alge i hrana za ribe!

Isto se odnosi na pošast algi i cvjetanje algi. Ako ribe ne dobiju hranjivih tvari u hrani, one ponovno izlaze. Mogu iscuriti iz ribljeg izmeta u vodu i ne samo "oploditi" akvarijske biljke, već i alge. Možete onda očajnički gnojiti protiv toga, stavljati CO2 u akvarij i raditi druge stvari - ako nastavite hraniti takvom hranom i ne pridržavate se dosljedno ostalih mjera, tu će uvijek biti problema.

Hrana za ribe i mutna voda!

Zamućena voda često je posljedica cvjetanja bakterija. To možete prepoznati prije svega po tome što je voda bjelkasto mutna, tj. nije zelena niti smeđa. Bakterije, kao i alge, trebaju hranjive tvari, a nedovoljno iskorištena hrana za ribe osigurava im upravo to. I ovdje je odgovarajuća hrana za ribe s lako probavljivim hranjivim tvarima osiguranje od zamućene vode i cvjetanja bakterija.

Kako prepoznati dobru riblju hranu?

Dobra hrana za ribe u potpunosti je deklarirana - transparentan popis svih sastojaka i sirovina na etiketi dobar je početak! Važno je osigurati da nema jeftinih punila. Prisutnost atraktanata također nije tako dobar znak, ponekad su arome namijenjene prikrivanju lošijih sirovina koje riba ne bi jela u stvarnom životu. Riblje brašno također nije dobra hrana za sve ribe - vrlo malo riba su grabežljivice, koje se hrane drugim ribama, većinom su svejedi koji se hrane uglavnom kukcima, biljkama i algama. Čak i čisti mesožderi među ribama, u prirodi ne jedu druge ribe, već samo crve, kukce, ličinke kukaca i male rakove.

Tvrda hrana vs. meka hrana!

Osobito tvrde granule hrane mogu čak i ozlijediti usta osjetljive ribe prilikom ugriza, što može dovesti do gljivičnih infekcija, a to ne želimo! Mekani krmni granulat ne samo da je isti kao stočna hrana iz prirode, već i aktivno štiti ribu od posljedičnih oštećenja neprikladne prehrane.

Dakle, kakva je hrana dobra za moju ribu?

Svejedi

U društvenom akvariju teško je posebno hraniti. Dobra vijest: većina popularnih akvarijskih ribica poput gupija, neonskih tetri, anđelica, mnogih somova i sličnih su svejedi i dobro se slažu s hranom napravljenom od biljnih i životinjskih komponenti. Granulirana hrana Dennerle Complete Gourmet Menu, na primjer, tako je uravnotežena hrana meke konzistencije, kao što su to i Complete Gourmet Flakes. Ovdje nije korišteno riblje brašno, a hranjive tvari su toliko razgrađene da ih riba može vrlo dobro iskoristiti i stoga proizvoditi manje izmeta.

Ako se želite diviti ljepšim bojama svoje ribe, možete koristiti i Dennerle Color Booster Da se vratim. Ovdje je Dennerle jednostavno dodao malo astaksantina u glavnu hranu, koji je vašim ribama potreban kako bi mogle razviti sjajne boje.

Ako ste skloni držanju malih riba u svom akvariju, vrijedi pogledati Dennerle's Neon & Co. Booster. Finije granule hrane namijenjene su posebno tetrama, daniima i mrenama, a također i guppijima u akvariju, koji bi mogli imati problema s većim granulama glavne hrane. I ovdje su potrebe svejeda savršeno pokrivene, te kvalitetni kukci i kril pokrivaju potrebu za životinjskim bjelančevinama, dok kvalitetne biljne komponente pokrivaju vegetarijanski dio koji je također potreban ovim malim svejedima.

Guppy & Co. Booster također je namijenjen svejedima. Sadrži mnogo prirodnih sastojaka koji djeluju poput pojačivača boje i mogu dati sjajne boje, posebno za šarene guppije. Osjetljivi guppiji koji su sada nažalost dosta skloni bolestima dodatno su potpomognuti mješavinom sastojaka za jačanje imuniteta kao što je beta-glukan. Ovdje je veći udio povrća jer gupiji vole jesti nešto zeleno u prirodi.

Dennerle je također dizajnirao poseban meni za kolačiće za svejede. Ovi komadići hrane koji brzo tonu služe stanovnicima dna među svejedima akvarijskih riba, tj. oklopnim somovima, vijunima, bičirima i trnoočicama te mnogim somovima. Budući da kolačići brzo tonu, stanovnici dna u akvariju i dalje dobivaju svoje obroke.

Specijalisti!

Ali u akvariju ne postoje samo svejedi, već i specijalci za hranu. Jedna od njih su, na primjer, borbene ribe. Po prirodi su čisti mesožderi, čak ni povremeno ne prebiru alge. Hrana s previše biljnih sastojaka uzrokuje sljepljivanje crijeva. Zbog toga se mogu razboljeti ili umrijeti, to nitko ne želi! Smrznuta hrana i živa hrana dobar su izbor za njih, ali ako nemate mjesta u zamrzivaču ili ne volite smrdljive žive kulture hrane na prozorskoj dasci, Dennerle je lansirao alternativu s Betta Boosterom. Ovdje također postoji udio povrća, ali on je relativno niži nego u općenitoj ribljoj hrani. Zašto uopće postoje biljke? Vrlo jednostavno - čak i u prirodi se Bette hrane biljkama, odnosno crijevnim sadržajem svog plijena koji se uglavnom hrani algama i slično! Betta Booster je također odlična hrana za gouramije.

Za mesojede, ali i za svejede, vrijedni liofilizirani Calanus FD Natural iz Dennerlea nudi veliku promjenu. Ovdje je Dennerle upakirao arktički zooplankton u limenke - super aromatične i prave veličine za sve male do srednje velike akvarijske ribe. Uz nutritivno bogatu prirodnu hranu Calanus FD Natura l možete dobiti čak i izbirljive divlje ulove kao dodatnu hranu.

Dennerle Pleco Menu je posebno namijenjen onim somovima koji uglavnom čiste alge sa stakala i ukrasa u akvariju. Sadrži lišće koje somu daje grubu hranu za funkcioniranje crijeva, povrće bogato vitaminima i, naravno, alge. Mala količina ličinki insekata i rakova oponaša životinjski dio izrasline koju som prirodno nosi sa sobom. Tvrdi taliri osiguravaju da som ne može samo jednostavno vakuumirati svoju hranu, već i da mora dobro raditi da bi je dobio - baš kao u prirodi! To pruža raznolikost i sprječava dosadu u akvariju i ispred njega.

Goldy Booster je specijalni granulat za zlatne ribice. Životinjske i biljne dijelove trebaju otprilike pola-pola, a vole malo veće granule. Dennerle je to u Goldy Booste r uzeo u obzir. Kako je dobro da sada postoji posebna, visokokvalitetna Dennerle hrana za zlatne ribice i njihove pasmine kao što su lionhead, shubunkin i comet!

Nastavimo sa stručnjacima za hranu ... tu pripadaju i prekrasni ciklidi iz Afrike i Južne Amerike. Mnogi ciklidi i patuljasti ciklidi nisu svejedi, već oni koji jedu rast (tj. pretežno vegetarijanci, s povremenim malim rakovima koji su još uvijek sjedili u algama) ili prilično predatorski ciklidi (koji ipak apsorbiraju određeni udio biljne hrane putem crijeva životinje za hranu). S Cichlid Veggy Dennerle je postavio nove standarde u prehrani ciklida i patuljastih ciklida u akvariju za ljubitelje rasta i vegetarijance među ciklidima i s Cichlid Carny za mesojede.

Naravno, Dennerle odaje počast i kralju akvaristike, diskusu (Symphysodon). Diskuse je često prilično teško držati jer ne samo da imaju visoke zahtjeve u pogledu parametara vode, nego je teško pronaći i umjetnu hranu. Discus Soft je poseban mekani granulat koji se osjeća poput mekanog tijela ličinke kukca u ustima diskusa i daje diskovima izvrstan doživljaj jela. Osim toga, prekrasne diskuse također su savršeno opskrbljene svim životinjskim i biljnim sastojcima koji su im potrebni. S prirodnim vodenim životinjama kao dobavljačima proteina - ovdje se nisu prerađivali sisavci, što je vrlo važno za zdravlje diskusa.

Mi u Olibetti jako smo ponosni što smo uspjeli pridobiti Dennerle sa svojom visokokvalitetnom serijom hrane za ribe kao partnera za našu online trgovinu. Kod nas kupujete samo najbolju hranu za ribe, koja ne samo da ne opterećuje Vaše ribice, već cijeli biološki sustav u Vašem akvariju, već ga može aktivno poboljšati.

Želimo vam puno zabave s vašim novim akvarijem!

Vaš, Chris Luckhaup