Obrada vode

Obrada vode

Obrada vode za akvarijske ribice

Nije svaka voda iz slavine ista i ako dobro funkcionira u jednom akvariju, to ne znači da će jednako dobro funkcionirati i u drugom akvariju, na drugom području.

Koje parametre vode trebaju moje akvarijske životinje?

Morate pažljivo pogledati - ne podnosi svaka riba svaku vrstu vode - pogotovo ako ih želite uzgajati - a kod beskralješnjaka kao što su račići brzo postaje stvarno kritično ako su vrijednosti vode u akvariju pogrešne. Nije samo tvrdoća vode faktor, već i stvari poput nitrata ili fosfata. U nekim se područjima redovito doseže maksimalna razina od 50 mg/l nitrata, što može uzrokovati probleme s presvlačenjem, pa čak i smrt osjetljivih račića. Zapravo, Caridina dennerli račići trebaju vodu vrlo poseban sastav samo da bi mogli preživjeti. Ali akvarijske ribe poput diskusa ne vole tvrdu vodu, a druge poput šarenih ciklida iz afričkih jezera u dolini rascjepa Tanganyika i Malavija ne bi se trebale držati u kiseloj mekoj vodi. Meka voda također je apsolutno neophodna za uzgoj mnogih tetri, čak i ako ih je moguće držati u tvrđoj vodi, kao što je slučaj s Paracheirodon axelrodi.

Prilagodite vodu ribi, a ne obrnuto!

Ali čak i ako riba ili škampi jedva podnose tvrđu vodu, trebali biste se zapitati morate li doista tjerati mekovodnu životinju u tvrdu vodu kad postoji drugi način. Naravno, kada birate akvarijske životinje, možete se jednostavno ograničiti na ono što dobro odgovara vrijednostima vode navedenim u vodi iz slavine, ali vodu možete podjednako dobro prilagoditi i račićima. To je vrlo jednostavno s vodom za osmozu i odgovarajućom mineralnom soli.

Toksini u vodi iz slavine!

Čak i ako su vrijednosti vode koje možemo izmjeriti točne u vodi iz slavine, još uvijek postoje mnogi drugi čimbenici koji također mogu biti opasni: npr. klor koji se dodaje vodi iz slavine kada postoji bakterijska kontaminacija apsolutno je smrtonosan za naše akvarijske životinje. U nekoliko sekundi ubija račiće, a ribe također mogu biti teško oštećene pa čak i uginuti. Teški metali poput bakra oslobađaju se iz starih vodovodnih cijevi i također su smrtonosno otrovni za račiće. Godinama dobro radi u vodi iz slavine? Nažalost, to nije jamstvo, ali se u svakom trenutku može dogoditi da se voda dezinficira klorom ili srebrom (često i bez upozorenja). Apsolutno bezopasan za ljude, apsolutno smrtonosan za račiće. Ponekad se u vodu iz slavine dodaju zastrašujući polifosfati, koji čak mogu spriječiti razmnožavanje riba i uzrokovati mrijest gljivica kod rakova. Također mogu izazvati pošast algi. Iz tog razloga mnogi odgovorni akvaristi odlučuju tretirati svoju vodu i koristiti sustav osmoze.

Obrada vode - za koje stanovnike akvarija ima smisla?

Ima li smisla koristiti tretiranu osmoznu vodu u akvariju ovisi o nizu čimbenika. Na kraju, svaki akvarist mora sam odlučiti treba li vodu tretirati za manje osjetljive životinje kao što su Neocaridina račići ili robusnije ribe. U određenoj mjeri, naravno, to ovisi o kvaliteti vode. Međutim, mnogi vlasnici akvarija doživjeli su da su se njihove robusnije akvarijske životinje odjednom osjećale mnogo bolje u tretiranoj osmoznoj vodi, da su bolje jele, boje su im postale ljepše, bolje su se razmnožavale i općenito su izgledale zdravije i sretnije.

Kako djeluje osmoza?

Sustav osmoze opremljen je membranom koja propušta sićušne molekule vode, ali ničim drugim. Stoga je voda koja se ovdje vadi vrlo čista. Dennerle Osmose Professional 190 ima maksimalan učinak od 190 l dnevno (pri 25° i tlaku od 4,1 bara). Omjer osmozne vode i preostale vode je 1:2,5 - 1:4 (ovisno o temperaturi i pritisku vode). Ovaj sustav je opremljen ventilom za ispiranje, koji osigurava produljeni radni vijek membrane i visoku trajnu učinkovitost, s kojim uklanjate naslage na membrani koje smanjuju učinkovitost. Ako trebate manje vode za osmozu, Osmose Compact 130 s maksimalnim učinkom od 130 l dnevno (pri 25° i tlaku od 4,1 bara) mogao bi biti pravi izbor za vas. I ovdje je odnos osmozne vode prema rezidualnoj vodi 1:2,5 - 1:4 (ovisno o temperaturi i pritisku vode). Mali savjet: otpadna voda iz sustava osmoze izvrsna je primjerice za zalijevanje cvijeća.

Možete li samo tako koristiti osmoznu vodu?

Osmozna voda je vrlo čista voda, što znači da više ne sadrži nikakve minerale, a vodljivost je blizu nule. Ovdje uopće nema pufera za pH vrijednost, što znači da pH vrijednost je lutrija - ovisno o tome oslobađa li se CO2 iz zraka, može jurnuti u neslućene dubine ili naglo porasti. Čista osmozna voda stoga nije prikladna za akvarijske životinje. Međutim, postoje proizvodi koji se mogu koristiti za proizvodnju točno onih vrijednosti vode koje su potrebne životinjama: mineralne soli. Isto vrijedi, naravno, za deioniziranu vodu i kišnicu ili vrlo meku izvorsku vodu.

Upomoć, toliko je mineralnih soli - koju da koristim?

Ako u akvariju držite tropske ribe i biljke, Dennerle Osmose ReMineral+ savršen je za većinu vrsta. Povećava ukupnu i karbonatnu tvrdoću u dobrom omjeru i stabilizira pH vrijednost. Puna mjerna žlica povećava ukupnu tvrdoću za 2 stupnja, a karbonatnu za 1,3 stupnja. To odgovara vodljivosti od 140 µS/cm. Ovdje jednostavno dodajete onoliko soli koliko vaša riba treba. Ako želite držati škampe, prvo morate vidjeti koju vrstu želite. Neocaridina se teško snalaze u jako mekoj vodi, potrebna im je tvrđa voda s malo karbonatne tvrdoće. To možete postići sa ShrimpKing soli za račiće GH+/KH+. Ovdje dobivate pH vrijednost od oko 7 do 7,5. Jedna mjerica stvrdne 40 litara vode na GH od 6-8 i KH od oko 3-4 - idealno za škampe koji vole tvrđu vodu s malo karbonatne tvrdoće. S druge strane, pčelinji škampi i drugi škampi iz meke vode kao što su tajvanski škampi ili škampi bumbari koji se drže na aktivnom tlu uopće ne vole karbonatnu tvrdoću, a aktivno tlo bi također bilo brzo zasićeno postojećim KH. Zato Dennerle ima pčelinju sol ShrimpKing, koja dovodi pH na 6 do 6,5. Ravna mjerica daje ukupnu tvrdoću od 5-6 stupnjeva, dok se karbonatna tvrdoća nimalo ne povećava. Tada je vodljivost oko 250 do 280 mikrosimensa.

Ne možete koristiti običnu vodu iz slavine za stručnjake među škampima, velike crvene Sulawesi škampe Caridina dennerli. Navikli su na vrlo posebnu vodu iz svoje domovine i trebaju dodatnu poslasticu u akvariju. Uz ShrimpKing Sulawesi Salt osmoznu vodu dovodite do pH vrijednosti od 7,8 do 8,5 i povećavate ukupnu tvrdoću i karbonatnu tvrdoću. Ovdje se promiče prirodni rast - neophodan za male Sulawesi račiće, koji cijeli dan ne rade ništa drugo nego se hrane rastom. Poravnata mjerna žlica na 20 litara vode povećava ukupnu tvrdoću na 6 do 7 stupnjeva, a vodljivost na 270 do 380 mikrosimensa. Ako samo trebate povećati karbonatnu tvrdoću u vodi jer je ukupna tvrdoća zapravo ispravna i samo želite stabilizirati svoju pH vrijednost, možete koristiti tekući KH+ eliksir iz Dennerlea. 20 ml do 100 l akvarijske vode povećava tjelesnu težinu za 0,6 stupnjeva i vodljivost za 20 mikrosimensa/cm.

Važni savjeti za rukovanje mineralnim solima!

Molimo dodajte sol samo u svježu vodu i nemojte je stavljati izravno u akvarij kako biste izbjegli jake fluktuacije u vrijednostima vode. Ovo je izuzetno važno, posebno za osjetljive škampe! Ako se, suprotno očekivanjima, ne otopi sva sol u vodi, dodajte komponente koje se nisu otopile u akvarij. Oni se onda malo kasnije otope u filteru, tako da to nije problem. Limenku s mineralnom soli za akvarij zatvorite odmah nakon upotrebe, jer sol izvlači vodu iz zraka i onda se može jako zgrudati. Onda ga više nisi mogao koristiti.

Više aditiva za vodu!

Uz Humic Elixir dodajete huminske tvari u svoju akvarijsku vodu, što praktički sve slatkovodne ribe poznaju i vole iz svojih biotopa. U prirodi praktički ne postoji vodeno tijelo bez humusnih tvari. Nastaju kada se organski materijal razgrađuje. U prošlosti se smatralo da huminske tvari nemaju nikakav učinak, no danas znamo da mogu značajno poboljšati zdravlje riba i beskralješnjaka u vodi, ojačati sluznicu i pomoći u tonju račića. Uz Dennerle Humin Elixir dajete dodatni poticaj svojim stanovnicima akvarija u pravom smjeru i pomažete im da ostanu zdravi. Osobito ribe iz voda s crnom vodom imaju ogromne koristi od ovog regeneratora vode! Osobito diskusi, anđeoske ribe, neonske tetre, ali i mnogi patuljasti ciklidi iz Južne Amerike i somovi vrlo su zahvalni za dodatak humusnih tvari - inače i patuljasti škampi. Dennerle Humin Elixir ne daje vodi nikakvu uznemirujuću boju, ali također vodi tretman bez smeđe nijanse. Uz Vital Elixir marke Dennerle stvarate zdrav okoliš za svoje akvarijske ribice. Sadrži aloe veru koja njeguje sluznicu, a akvarijskoj vodi dodajete važne minerale koji se brzo troše. Na taj način možete izbjeći bolesti vaših riba koje su uzrokovane nedostatkom elemenata u tragovima.

Za tu svrhu tu je Nano Crusta Mineral za škampe i rakove koji sadrži vrijedan montmorilonit te prirodni, bioaktivni kalcij i magnezij. Ne samo da vežete zagađivače u akvarijskoj vodi, već svojim puzavima u akvariju osiguravate važne minerale za izgradnju njihovih ljuštura.

Želimo vam puno zabave s vašim akvarijem!

Vaš, Chris Luckhaup